CD Recensies

NIELSEN: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-4; STRIJKKWINTET E.A.

Nielsen: Strijkkwartetten nr. 1 in g op. 13 FS. 4, 2 in f op. 5 FS 11, 3 in Es op. 14 FS. 23 en 4 in F op. 44 FS. 36; Aan de baar van een jonge kunstenaar FS. 58; Strijkkwintet in G. Kontra kwartet met Philipp Naegela (va) en Jan Johansson (cb). BIS CD 503/4 (2 cd’s, 2u. 30’11”). 1990

 

Figuurlijk gesproken lijkt het er soms op dat Nielsen zijn partituren en wording met een vijl te lijf ging voordat hij ze helemaal gereed had. Hij probeerde zo goed mogelijk het klassiek-romantische vormenpatroon recht te doen wedervaren, maar dan zonder af te zien van fascinerende eigenzinnigheden in de rijk genuanceerde expressiescala. Dicht bij het publiek staande ideeën treffen we pal naast polytonale gedachten aan, maar tenslotte werd in latere werken een meer intieme, verinnerlijkte sfeer nagestreefd.

Anton Kontra heet de primarius van het gelijknamige Deense strijkkwartet, dat waar nodig met de altviolist Philipp Naegele en de contrabassist Jan Johansson wordt versterkt.

In hun interpretaties van dit repertoire door deze Denen blijft haast geen detail buitenbeschouwing. Geen wonder dat van een geslaagde onderneming sprake is.