CD Recensies

OLAV: HISTORIA SANCTI OLAVI

Sint Olav: Historia sancti Olavi. Consortium vocale Oslo en Graces & Voices o.l.v. Alexander Markus Schweitzer. Lawo LWC 1106 (2 cd’s, 1u. 44’36”). 2015

 

Gregoriaanse muziek voor de feestdag van de heilige Olav, de Noorse koning (995-1030). Deze stier tijdens een veldslag en werd binnen een jaar heilig verklaard. Begraven is hij in de kathedraal in Trondheim. Zijn feestdag wordt jaarlijks op 29 juli gevierd.

Voor hem werden speciale gezangen gemaakt die tijdens de metten aan het einde van de nacht tot de vespers aan het einde van de middag werden uitgevoerd. In deze getijden klonken niet alleen psalmen, maar ook gregoriaanse gezangen waarin het leven  van Olav is beschreven. Daarin werden meest oude melodieën van nieuwe teksten voorzien, in totaal 41 in getal. Ze zijn te vinden in in een manuscript uit circa 1520 uit de Zweedse Nationale bibliotheek.

De uitvoering door de mannenstemmen van het Consortium vocale in Oslo en de vrouwenstemmen van Graces & Voices zijn mooi homogeen, vol rust en expressie.