ORTIZ: TRATTADO DE GLOSSA
CD Recensies - O

Ortiz: Trattado de glossa. Jordi Savall (vdg), Ton Koopman (kl), Andrew Lawrence-King (hrp), Rolf Lislevand (vihuela, git), Paolo Pandolfo (vdg) en Lorenz Duftschmid (vdg). Alia Vox AVSA 9899 (49’25”). 1989

De Spaanse componist en theoreticus Diego Ortiz (ca. 1510 - ca. 1570) trad in dienst van de vicekoning van Napels, eerst Karel V en daarna Philips II. Niet alleen publiceerde hij het eerste manuscript over versieringskunst, maar hij componeerde vooral ook zijn instrumentale meesterwerk, Trattado de glossa dat bestaat uit 27Recercadas’. Het verscheen in 1553 in Rome in druk en werd pas in de twintigste eeuw teruggevonden.

Het op het hoogtepunt van de Spaanse muzikale Gouden Eeuw geschreven werk, waarvan de volledige titel luidt: ‘Trattado de glosas sobre clausulas y otros generos de puntos en la musica de violones nuevamente puestos en luz’ is niet alleen van groot historisch, maar ook van groot muzikaal belang, omdat het tot het mooiste repertoire voor viola da gamba (vihuela de arco, violone) en klavecimbel uit de Renaissance behoort.

Het biedt talloze variaties die ‘recercadas’ zijn genoemd en een prachtig panorama tonen van de zestiende eeuwse Zuid-Europese muziek. Thema’s vormen bijvoorbeeld ‘La follia’ en ‘Doulce memoire’.

Jordi Savall biedt daar een selectie uit op deze cd die niet alleen door de zuiver inventieve muzikale kwaliteiten, maar ook door de grotere kwantiteit nog steeds boven de wel tien andere, latere cd selecties uitstijgt.