OFFENBACH: FABELS VAN DE LA FONTAINE E.A.
CD Recensies - O

Offenbach: ‘Ouverture’, ‘La valse du divorce’ uit Boule de neige; Fabels van De la Fontaine nr. 1-6; Les Bavards, ‘Ouverture’, ‘C’est l’Espagne’; Ouvertures Les deux aveugles, Madame Favard, Monsieur Choufleuri; Schüler polka. Karine Deshayes (ms) met het Operaorkest Rouen o.l.v. Jean-Pierre Haeck. Alpha 553 (55’21”). 2019 

Een uitgave als deze confronteert os met het feit dat we eigenlijk bar weinig weten en kennen van leven en werk van Jacques Offenbach (1819 - 1880).   Vooral zijn opera/operettes La belle Hélène, Orphée aux enfers en Les contes d’Hoffmann en de balletmuzieken Gaîté parisienne en Offenbachiana genieten grote bekendheid. Ook het Celloconcert kreeg afgelopen jaren wel aandacht Maar wie even op Wiki kijkt, ziet dat er veel meer is.

Voor een deel wordt de sluier van dat onbekende hier opgelicht met wat Ouvertures, een Polka en de zes geestige Fabels van Lafontaine: ‘Le berger et la mer’, ‘Le corbeau et le renard’, ‘La cigalle et la fourmi’, ‘La laitière et le pot au lait’, ‘Le rat de ville et le rat des champs’ en ‘Le savetier et le financier’.

Ze worden mooi spiritueel en als het ware met een glimlach gezongen door Karine Deshayes met haar uitnodigend warme mezzo. Jean-Pierre Haeck zorgt met zijn Normandische orkest uit Rouen voor passende sfeer, ook in de Ouvertures en de Polka.