OGERMAN: SARABANDE-FANTASIE; DUO LIRICO E.A.
CD Recensies - O

Ogerman: Sarabande-Fantasie; Duo lirico; Preludio and chant; Nightwings. Yue Deng (v) en Jean-Yves Thibaudet (p). Decca 475.8400 (65’22”). 2006

De in 1930 in Silezië geboren componist en in 2016 terug in München gestorven was ook actief als dirigent en arrangeur. Hij begon zijn muziekloopbaan als pianist en schreef filmmuziek. In 1959 verhuisde hij naar de V.S., waar hij directeur werd van Verve Records en platenalbums arrangeerde voor Antônio Carlos Jobim, Kai Winding en anderen. Later stapte hij over naar A & M.

Maar hij schreef ook muziek met de bedoeling ‘dat die het publiek aansprak’, zelfs met twaalftoonsreeksen om voor kleur te zorgen; mij enige bedoeling is emoties te wekken’. 

Zijn Sarabande-Fantasie is een zeer rapsodisch stuk en het vierdelige Duo lirico begint met een tamelijk extroverte dialoog tussen beide instrumenten; in het innemende tweede deel komen tangoritmen voor, her derde is een melancholieke langzame wals terwijl de finale een bravurastuk met veel tripletten voor de viool is.

Ook Preludio and chant combineert virtuoze brille met een gevoel van geheimzinnigheid. Het stuk klinkt heel treffend en bereikt een extatisch moment in de climax van Chant dat door de piano met plechtige noten wordt afgesloten.

Het programma eindigt in een lichtere sfeer met Nightwings waarin de viool in hemelse richting opstijgt. Bekoorlijker dan door Yue Deng en Jean-Yves Thibaudet vertolkt zullen we deze composities niet gauw horen. Ook de opname heeft een bijzonder goede kwaliteit.