CD Recensies

OESTVOLSKAJA: GRAND DUET; PIANOSONATE NR. 5

Oestvolskaja: Duo voor cello en piano ‘Grand duet’; Pianosonate nr. 5; Schnittke: ‘Epiloog’ uit Peer Gynt (bew.). Viviane Spanoghe en Jan Michels, Et’cetera KTC 1666 (63;55”). 2019 
 
Levendig herinner ik me nog hoe ik in 1997 onder de indruk was van de uitvoering van het Duo uit 1959 door Mstislav Rostropovitch (aan wie het was opgedragen) en Alexey Lubimov (EMI 572.0290-2). Later kwamen daar ook versies voor viool en piano bij, de wellicht mooiste van Patricia Kopatchinskaya en Markus Hinterhäuser (ECM 481.088-3), maar ook een heel mooie van Vera Beths en Reinbert de Leeuw (Hat Art 6115), waarop ook de Pianosonate nr. 5 voorkomt. Maar ook Viviane Spanoghe en Jan Michels hebben zich goed vertrouwd gemaakt met deze materie en laten dat horen in een spannende lezing.
Daarna is het aan Jan Michels om de Gordiaanse knoop van Oestvolskaja’s Pianosonate nr. 5 te ontwarren. Het werk heeft geen logische ontwikkeling, kent geen herkenbare motieven, geen melodie, geen afwisseling van spanning en ontspanning maar concentreert zich rond een gehamerde Des in het hoge register. Hij maakt er het beste van, is alles wat erover te zeggen valt.
Van Schnittke’s ‘Epiloog’ uit het ballet Peer Gynt in de bewerking voor cello en piano waren verder reeds opnamen voorhanden van Alexander Ivashkin met Schnittke’s weduwe Irina (Chandos CHAN 9705) en David met Tatjana Geringas (Es-Dur ES 2025). Daaraan voegen Viviane Spanoghe en Jan Michels nu een volgende, ook heel bevredigende versie toe.