Oglio, Dall: Vioolsonates nr. 1 in C op. 1/1, 4 in g op. 1/4, 8 in Es op. 1/8, 9 in a op. 1/9, 12 in e op. 1/12. Maria Krestinskaya (v), Imbi Tarum (kl) en Grigory Krotenko (vc). Pan Classics PC 10378 (63’14”). 2016
Waarschijnlijk was Domenico dall’Oglio (ca. 1700 - 1764) een leerling van Tartini in elk geval komt hij voort uit diens vioolschol. Net als veel van zijn landgenoten vond hij na het begin van zijn loopbaan in Padua de weg naar het hof in Sint Petersburg in 1735 waar hij de rest van zijn leven bleef als virtuoos en componist (niet alleen van een groot aantal sonates voor verschillende bezettingen, maar ook van theaterwerken.
De twaalf Sonates voor viool, cello en klavecimbel waaruit de Russische violiste Maria Krestinskaya een keuze maakt, werden in 1738 in Amsterdam uitgegeven. Op haar website is te zien dat ze uit Tbliisi komt, in St. Petersburg (een link met dall’Oglio) studeerde en zich daar bekwaamde in oude uitvoeringspraktijken, lid werd van het Ensemble Musica Petropolitana en masterclasses volgde bij o.a. Marie Leonhardt, Andrew Manze en Monica Huggett. Daar worden ook haar veelzijdige andere activiteiten opgesomd.
Dusdanig toerust toont ze zich een ideale zowel virtuoze als heel gevoelige vertolkster van deze Sonates die ze met veel zorg voor detail en expressie op gevoelige manier uitvoert met twee even zorgvuldig reagerende partners.
Misschien is het aardig om even te wijzen op de cd van violist Crtomir Siskovic en pianist Luca Ferrini met Sonates voor viool en b.c. van Tartini’s studenten Michele Stratico, Domenico dall’Oglio, Ignazio Gobbi en Pietro Nardini (Dynamic CDS 723).