CD Recensies

PÄRT: TE DEUM; BERLINER MESSE E.A., DIJKSTRA

Pärt: Te Deum; Wallfahrtslied; Berliner Messe; Dopo la vittoria. Koor en orkest van de Beierse omroep o.l.v. Peter Dijkstra. Bayerische Rundfunk BR 900511 (67’06”). 2015

 

Hoofdschotel van deze ter gelegenheid van Pärts tachtigste verjaardag verschenen opname, is het Te Deum uit 1985 dat we dachten in ideale vorm van Tönu Kaljüste (ECM 439.162-2) ter beschikking te hebben, maar dat hier nog lichtelijk wordt overtroffen. Dat is misschien grotendeels te danken aan de nog wat betere opnamekwaliteit. De vertolking echter klinkt wat meer generaliserend omdat de drie koren niet zo goed uit elkaar zijn te houden, de elektronische effecten klinken dan weer heel duidelijk. Dat het tempo wat breder is, werkt ook positief. 

De belangrijkste aanvulling is het – hier wat merkwaardig middenin onderbroken door Dopo la vittoria uit 19 – Berliner Requiem uit 1990; verder krijgen we het Wallfahrtslied uit 1984, dat we ook van Kaljüste op dezelfde cd kennen (ECM 439.162-2). Hier gaat het om nuancen verschil van tempo (Dijkstra een fractie sneller en dramatischer).  

De geringe onderlinge verschillen tussen Kaljüste en Dijkstra maken beide – even waardevolle – opnamen mooi materiaal om naast elkaar te bezitten.