CD Recensies

PRAETORIUS, M.: DANSEN UIT TERPSICHORE

Praetorius, M.: Dansen uit Terpsichore. Parley of instruments en Renaissance violin band o.l.v. Peter Holman. Hyperion CDA 67240 (70’55”). 2000

 

Terpsichore is een verzameling van zo’n driehonderd dansen als bransle, passepied, sarabande, gavotte, courante en volte die rond 1600 in zwang waren aan het hof van de Franse koning Hendrik IV. Ze werden driftig verzameld, geharmoniseerd en georkestreerd door de uitgever van het encyclopedische Syntagma musicum (1615-1620) van Michael Praetorius (1571-1621). Dat heeft veel bijgedragen aan de tegenwoordige kennis over de vroegbarokke muziekpraktijk, vormleer en instrumentatie.

In zijn voorwoord maakt Praetorius duidelijk dat het om uitgesproken Franse dansen gaat en Peter Holman heeft daar goed rekening mee gehouden door zowel een ensemble met strijkers en eentje met luiten (4 in getal) te gebruiken.

Tot de leukste gedeelten behoren een stel courantes, die soms zelfs van Engelse herkomst blijken te zijn, zoals Campions ‘I care not for these ladies’ en Dowlands ‘Mrs. Winter’s jump’. De muziek is doorgaans van heel aangename aard, maar een paar stukken vallen op: de Bransle de villages met strijkers, fluit, tabor en doedelzak en verder een (anonieme) courante met de veelbetekenende bijnaam Battaglia

De cd bevat meer van dergelijke dansen van Caroubel, Vallet, Besard en anonieme componisten; zoals gezegd: alle waardering voor de stijlvolle, levendige en stijlgetrouwe uitvoeringswijze.