CD Recensies

PASQUINI: KLAVECIMBELWERKEN, BLANK

Pasquini: Partite diverse di follia CEKM.5, nr. 61 in d; Suite in B, deel I, Suite in e deel I; Corrente con variazioni in A la mi re; Tastata in g; Suite in b deel I; Variazioni in C (per Petronilla); Toccata quinta in e; Toccata in B; Suite in g deel I; Passacaglia in g; Variazioni d’invenzione in d, so, re deel I’ Suite in a deel I; Variazioni in c per Francia. Lydia Maria Blank. Et’cetera KTC 1532 (79’38”). 2009/13

 

Wat goed dat er eindelijk weer eens uitgebreid aandacht is geschonken aan de klavecimbelwerken van Bernardo Pasquini (1637-1710), nadat de fonografische aandacht meer uitging naar zijn orgelwerken, getuige belangrijke opnamen als van Andrea Marcon  (Motette DCD MOT 13361) en Massimo Nosetti (Syrius SYR 141305). Geen wonder want als jarenlang organist van de Santa Maria in Rome moest hij voorzien in eigen materiaal.

Later was hij ook kamerzanger van prins Borghese n wiens paleis hij woonde. Ook als pedagoog was hij gevraagd; tot zijn leerlingen behoren Durante, Muffat en Gasparini. Interessant is misschien nog de vermelding dat zijn muziek in Amsterdam en Londen werd uitgegeven.

Als klavecimbelcomponist was Pasquini een belangrijke schakel tussen Girolamo Frescobaldi en Domenico Scarlatti en werd hij door Corelli hoog aangeslagen.

Gezegd dient wel te worden dat de vergetelheid waarin Pasquini raakte in vergelijking met zijn tijdgenoten wel verklaarbaar is. Zijn idioom is namelijk conservatief en formeel zeventiende eeuws en een vernieuwer was hij allerminst. Maar de typisch Italiaanse melodiek van veel van zijn werken bekoort best nog. Het interessantst in dit recital zijn de ruim een kwartier durende Variazioni d’invenzione.

De Duitse klaveciniste Blank speelt op een Christian Fuchs klavecimbel uit 1999 dat is gebouwd naar Italiaanse originelen wat dus heel passend is. Ze doet dit met virtuoze, lichte toets en in grote oprechte eenvoud en haar instrument klinkt lieflijk.

Wie meer en andere klavecimbelwerken van Pasquini wil leren kennen, kan terecht bij o.m. Luigi Ferdinando Tagliavini (Ermitage ERM 427-2)

Deze nieuwe uitgave maakt nieuwsgierig naar een andere cd’s van deze klaveciniste met Folias, Spaanse zeventiende eeuwse muziek (Passacaille 992), Partita’s van Göttweig e.a. (Stella Maris SM 201401) en werken van Trabaci (Stella Maris SM 201001).