CD Recensies

PIAZZOLLA: GRAND TANGO!, VAN KEULEN

Piazzolla: Grand Tango! ‘Bando’; ‘Otoño Porteño’; ‘Le grand tango’ (bew. Christian Gerber); ‘Soledad’; ‘Tres minutos con la Realidad’; ‘Kicho’; ‘Primavera Porteña’; ‘Adiós Nonino’; ‘Tango para una ciudad’. Isabelle van Keulen Ensemble. Challenge CC 72695 (59’41”). 2015

 

De explosieve belangstelling voor de tango, voorafgegaan door het Kronos kwartet in de jaren tachtig zorgde er snel voor dat Piazzolla een begrip werd. Zijn werk is intussen uitgevoerd door vooraanstaande vermaarde musici als Daniel Barenboim, Gidon Kremer, Arabella Steinbacher, Mstislav Rostropovitch, Maria Kliegel en Yo-Yo Ma en hij is een van de best-verkopende componisten die ook in de klassieke wereld hoog staat aangeschreven.

Piazzolla was een wonderkind op de bandoneòn, een hoekige accordeon met knoppen, gebruikt door tangoformaties in Argentinië, Uruguay en Brazilië. Met ongeveer 750 werken en twee filmmuzieken op zijn naam, was Piazzolla heel productief.

Sinds haar carte blanche reeks uit 2011 in Haarlem leidt Isabelle van Keulen haar eigen ensemble dat zich toelegt op de werken van Piazzolla. Het bestaat buiten haar uit bandeònist Christian Gerber, pianiste Ulrike Payer en contrabassist Rüdiger Ludwig.

Het leuke van het programma – nu eens levendig swingend, dan weer beschouwelijk rustig en melancholiek – is dat niet alleen de overbekende werken als ‘Le grand tango’, ‘Adiós Nonino’ en ‘Primavera Porteña’ aan bod komen, maar ook onbekendere stukken, zoals feitelijk alle overige.

Het lijkt er sterk op dat Isabelle van Keulen en haar eveneens voortreffelijke partners zich hebben georiënteerd op het oorspronkelijke Astor kwartet. Hoe dan ook: de muziek klinkt kernachtig en fris van toon, heel idiomatisch en qua textuur erg inventief. In de ‘Grand tango’ zijn de jazzy kanten niet verwaarloosd. Behalve bekwaam bandeónist ontpopt Christian Gerber zich ook als competente bewerker. En dan is er natuurlijk nog primus inter pares Isabelle van Keulen die heel wendbaar, persoonlijk met gevarieerde tonen karakter verleent aan tango na tango.

Wat een mooie parallel cum aanvulling op de opname van Kremer me zijn KremerATA Baltica (Nonesuch 7559-79568-2).