CD Recensies

PAGANINI: DUETTEN VOOR VIOOL EN FAGOT NR. 1-3; CANTABILE

Paganini: Duetten voor viool en fagot nr. 1-3 MS. 130; Cantabile in D op. 17 MS. 109; Rossini: Uit Péchés de vieillesse, band 9 ‘Un mot à Paganini. Salvatore Accardo (v), Claudio Gonella (fg), Bruno Canino (p). Dynamic CDS 184 (65’26”). 1997

 

Tot de onbekendere werken die Paganini schreef, behoren zijn Duetten. Drie voor viool en cello, 6 voor viool en gitaar MS naast de bekende Sonata concertata MS. 2, de Grand sonate MS. 3, het Cantabile MS 109 en het Duetto amoroso MS. 111.Maar nog onbekender zijn de drie duetten voor viool en fagot. MS 130.

Biograaf Danilo Prefuma schreef daarover: “Paganini’s kamermuziek is de ware uitdrukking van de meer privé kant van zijn muzikaliteit”. Veel materiaal was zoekgeraakt. Nu blijkt dat deze duetten best behoorlijk substantiële muziek zijn in termen van vorm, muzikale inhoud, instrumentatie en lyriek. Enige vulgariteit moeten we maar voor lief nemen.

Salvator Accardo is als violist bekend met het Paganini idioom als weinig anderen en Claudio Gonella is een fagottist van kaliber. Samen zorgt dit tweetal voor een stel puike vertolkingen met als toegift een geestige, luchtige ‘ouderdoms zonde’ van Rossini die aan Paganini refereert.

De opname klinkt helder met hooguit een beetje weinig dieptewerking.