CD Recensies

PAISIELLO: BARBIERE DI SIVIGLIA, IL

Paisiello: Il barbiere di Siviglia. Pietro Spagnoli (b, Figaro)  Stefano Consolini (t., Giovanetto, Alcade), Anna Maria Dell’Oste (s., Rosina), Antonio Siragusa (t. Almavia), Donato di Gioia (bs.), Luciano di Pasquale (bs, Bartolo), Angelo Nardinocchi (Svegkiato, Noris), met het Ensemble van het Teatro Verdi Triëst o.l.v. Giuliano Carella. Dynamic 417/1-2 (2 cd’s, 1u. 53’44”). 2001

 

Dat Giovanni Paisiello (1740-1816) zijn ‘Barbier’ in 1782 op een libretto van Giuseppe Petrosellini naar de komedie van Beaumarchais voor het hof van St. Petersburg, waar hij van 1776-1783 werkzaam was, componeerde, betekende dat hij de recitatieven kort moest houden omdat Catherina de Grote, noch de entourage van haar hof Italiaans verstonden. Bovendien heet het dat de aandacht van Catharina na negentig minuten verslapte, dus bondigheid was geboden. Daarom probeerde hij ook om binnen twee uur in twee aktes de handeling duidelijk via de muziek te laten spreken. 

Hij doet dat op gracieuze, elegante wijze. Heel komische rollen zijn weggelegd voor Bartolo en zijn beide bedienden, een oudere met de bijnaam ‘jongeling’ en een andere nog al suffe die ‘klaar wakker’ heet. Ook de serenade van de graaf met begeleiding door mandoline en strijkers pizzicati is een hoogtepunt.

De leden van het opera theater in Triëst maken er onder Giuliano Carella een charmante, vrolijke vertoning van. De titelrol is in goede handen bij Pietro Spagnoli die voor levendigheid zorgt. Luciano di Pasquale is als chagrijnige dwarskop buffo een ideale Bartolo en de heldere stem van Antonio Siragusa maakt hem tot een vlotte Almaviva. Misschien had Anna Maria dell’Oste als Rosina een wat steviger, minder soubrette-achtige stem moeten hebben, maar ook zij kan ermee door. Dit alles resulteert in een leuke opera die dankbaar is gehoord te worden. Misschien jammer dat Rossini met zijn Barbier later, in 1816 Paisiello overtroefde. 

Er bestaan meer opnamen van dit werk, bijvoorbeeld van Fasano (met Sciutti, Monti, Panerai, Cappecci, Walhall WLCD 0282), Campanella (met Cuberli, Cuberli, Dara, Frequenz CAE CD 2) en Fischer (met Hongaarse zangers, Hungaroton HCD 12525/6). Er is zelfs een dvd van Di Stefano (Bongiovanni AB 2000-9).  Maar de onderhavige Dynamic uitgave kan heel goed dienen.