CD Recensies

PAGANINI: GRANDE CONCERTO VOOR VIOOL EN GITAAR E.A.

Paganini: Paganini rediscovered. Sonata a preghiera ‘Mosé’ voor 2 violen, cello, gitaar en piano MS. 23; Ritornelles voor 2  violen en cello nr. 1-3 MS. 113; Préludes voor viool nr. 1-6; Rondo voor viool en cello; Capriccio voor viool MS. 54; Concert voor viool een gitaar in e ‘Grande concerto’ MS. 75. Luca Fanfoni (v), Daniele Fanfoni (v), Luca Simoncini (vc), Luca Ballerini (p), Fabrizio Giudice (git). Dynamic CDS 7672 (65’06”). 2015

 

De titel Paganini rediscovered belooft heel wat.Maar in feite gaat slechts om de onlangs in een bibliotheek in Parma  teruggevonden inleiding van de driedelige Sonate a preghiera ‘Mosé’ die in zijn geheel 09’54’ duurt waarvan slechts 02’42’ inleiding. Dat zou misschien interessant zijn wanneer het werk optimaal werd uitgevoerd, maar dat is helaas vanwege de matige intonatie van violist Luca Fanfoni die ook niet een toon laat horen die weldadig aandoet. En dan te bedenken dat hij op Paganini’s eigen viool speelt. Trouwens: ook zijn vier partners leveren geen geweldige prestatie.

De overige, meest onbekende vroege weken zijn op zich ook niet erg interessant, maar het is goed dat ze eens worden voorgesteld. Eigenlijk alleen de drie Ritornellos voor 2 violen en cello zijn echt de moeite waard.

Maar interessant is wel het 22’07’ durende Grande concerto  voor 2 violen, cello, gitaar en piano dat het origineel blijkt te zijn van het zesde vioolconcert. Jammer dat ook hier weer Fanfoni teleurstelt en de gitaar van Fabrizio Giudice feitelijk de mooi vervulde hoofdrol speelt. Luister daarom liever naar dat zesde vioolconcert met Accardo (DG 423.717-2). 

Wat een gemiste kansen!