CD Recensies

PRZYBYLSKI: LIEDEREN EN PIANOWERKEN

Przybylski: In the shadow of Emily D. Op. 51; Liederen op teksten van Halina Poswiatowska nr. 1-6; Orfeus en Euridice op. 20; Broch liederen nr. 1-9 op. 70; Pianostuk nr. 1 ‘Pi’ op. 80. Iwona Sobotka (s), Lukasz Hajduczenia (b) en Dan Brylewski (p). Dux DUX 1167 (72’03”). 2015

 

Deze cd biedt de mogelijkheid om kennis te maken met pianowerken en liederen van de jonge  Poolse componist Dariusz Przybyski (1984). Hij leerde het vak in Duitsland bij Höller en Rihm en schreef o.m. de Passio et mors Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem voor 12 stemmen in 2013 dat met ….et desiderabunt mori en Miserere ook is opgenomen door Timo Kreuser (DUX 1119/20). Zijn idioom blijkt dichter bij Pärt dan bij MacMillan en Tavener te staan. Die passiemuziek is alleen al bijzonder omdat daar in een minimalistisch idioom verschillende talen in zijn gebruikt. 

De sopraan Iwona Sobotka behoorde in 2004 tot de winnaressen van het Brusselse Koningin Elizabeth zangconcours en de pianist Daniel Brylewski speelt o.m. het aan hem opgedragen Pianostuk ‘Pi’. 

Dat de componist een eigen stem heeft die verdient gehoord te worden, blijkt uit dit afwisselende recital dat wordt gepresenteerd door twee musici die zich het materiaal grondig hebben eigen gemaakt, de Poolse traditie kennen en over de muzikale en expressieve kwaliteiten beschikken om het gaaf over het voerlicht te brengen.