CD Recensies

POULENC: IMPROVISATIES; PIANOSONATE VIERHANDIG E.A.

Poulenc: Improvisaties nr. 1-15; Novelettes nr. 1-3; Pianosonate vierhandig FP. 8; L’embarquement pour Cythère FP. 150; Concert voor twee piano’s in d. Lucille Chung en Alessio Bax. Signum SIGCD 455 (62’14”). 2015

 

Wat een aardige dwarsdoorsnee door de pianowerken van Poulenc is dit. De van huis uit Canadese, thans in New York gevestigde pianiste Lucille Chung combineerde solowerken met de vierhandige sonate en L’embarquement en met het concert voor 2 piano’s.

In de stukken die een partner eisen, vindt Chung in Bax een metgezel die een hechte verstandhouding met haar heeft zodat ze deze kostelijke werken heel dartel en spiritueel verklanken.

Aan haarzelf overgelaten speelt Chung de solostukken krokant. Bij het begrip improvisatie denk je allereerst aan spontane opwellingen en niet aan genoteerde muziek; Poulenc schreef niettemin vijftien van die opwellingen op; het blijken echo’s te zijn van de pianoconcerten met hun aanstekelijke ritmische vaart en het past dat ze hier als spontane invallen worden uitgevoerd. Ook de drie Novelettes klinken fris, frank en vrij.

Zo werd dit een erg aantrekkelijk recital.

Directe vergelijkingen zijn onmogelijk. Alleen wat algemene aanbevelingen. Voor de complete solowerken van Poulenc blijft Pascal Rogé (Decca 417.438-2) de beste keuze, voor de werken waar vier handen aan te pas komen, hebben Seta Tanyel en Jeremy Brown (Chandos CHAN 8519) zoals ook Jacques Février en Gabriel Tacchino (EMI 585.457-2) veel te bieden.