CD Recensies

PANUFNIK, R.: KOORWERKEN

Tasmin Little: A violin for all seasons. Vivaldi: De vier jaargetijden op. 8 nr. 1-4 RV. 269, 315, 293 en 297; Panufnik, R: Four world seasons. Tasmin Little met het BBC symfonie orkest o.l.v. Tasmin Little. Chandos CHSA 5175 (62’38”). 2016

 

Panufnik, R.: Westminster mis; Douai Missa brevis; Spring prayer; The Christmas life; Angels sing! Bridget Corderoy, Katherine Seaton,, Helen Seple (s). David Rees-Jones (bs), Jeremy Filsell (org), de Joyful company singers, het Westminster kathedraalkoor en City of London sinfonia o.l.v. James O’Donnell. Warner 2564-60292-2 (65’39”). 1999/2003 

 

Als dochter van de Poolse, naar Engeland uitgeweken Andrzej Panufnik (1914-1991) bouwt zijn dochter Roxanna Panufnik (1968) steeds meer een eigen reputatie op. Ze studeerde compositie aan de Royal Academy of Music en manifesteerde zich in diverse genres: opera, theater, ballet, filmmuziek, kamermuziek, pianowerken en koorwerken.

Meestal worden tegenwoordig Vivaldi’s Vier jaargetijden op cd gecombineerd met Piazzolla’s Las cuatro estaciones porteñas, maar hier duikt een heel nieuwe muzikale kijk op het verloop van de jaargetijden op, die past in een globaliserende wereld met een blik op Albanië, Tibet, Japan en India. Daaraan komen echter niet alleen een soloviool en een strijkorkest voor, maar in het Tibetaanse gedeelte (concert nr. 2) ook een ‘zingende schaal’, bespeeld door Graham Bradshaw. Goed voor een echt exotisch tintje.

Het eerste deel is ‘Autumn in Albania’, het derde ‘Lente in Japan’ en het vierde ‘Indian Summer’. Het werk kreeg in de periode van 2007 tot 2011 vorm; drie delen daarvan zij opgedragen aan Tasmin Little, het vierde ‘Herfst in Albanië’ is ter herinnering aan haar in de herfst overleden vader. 

De muziek is heel afwisselend en kleurig, zit ook goed in elkaar, stelt behoorlijk zware eisen aan expressie en techniek van de solist. Gelukkig wordt daaraan voldaan.

Wie hier van Vivaldi zoiets als een authentieke vertolking verwacht, zal worden teleurgesteld. Het is traditie op vrij hoog niveau, maar een soort dertien in het dozijn bidrage. 

Boeiender is hat daarom om eens naar het schijfje met koorwerken van Roxanna Panufnik te luisteren. Dat biedt echt bijzondere muziek met Latijnse tekst in de gepassioneerde Douai mis met blijken van orthodoxe gezangen uit 2001 en Engelse voor de  vijfenzeventigste verjaardag van kardinaal Basil Hume in 1997 geschreven Westminster mis met teksten van Gerard Manley Hopkins. Ook The Christmas life op tekst van Wendy Cope uit 2002 heeft iets heel eigens.

Pure eenvoud spreekt daarentegen uit de Poolse, maar in het Engels gezongen kerstliedjes voor kinderkoor.

Levendige, kleurige en intense spirituele muziek alom die gelukkig meteen meer dan keurig is uitgevoerd en gezongen. Jammer dat er geen uitgebreid boekje met tekst en toelichting is bijgevoegd.

Voor wie hierdoor in deze componiste geïnteresseerd raakte, is er nog een belangrijke cd ‘Reflections’ met de Twaalf kleine piano études, Pentasonate, drie delen uit Hommage à Chopin, Modlitwa, Reflecties en haar Second home, Glio door Clare Hammond (BIS CD 2003) en haar That mighty heart, Virtue en Around three corners met werk van haar vader door het Subito pianotrio, pianist Lech Napierala en mezzo Heather Shipp (Signum SIGCD 380).