CD Recensies

POULENC: HISTOIRE DE BABAR, L'; ÉLÉGIE; E.A.

Poulenc: L’histoire de Babar, le petit éléphant FP 129, Duits, Frans en Engels; Élégie pour deux piano’s FP/ 175; L’embarquement pour Cythère FP. 150; Improvisaties voor piano nr. 1-15; ‘Caprice’ gebaseerd op de finale van Le bal masqué 1932. Eva-Maria May (p), Alexander Wienand (p), Stefan Wilkening (spr), Julien Thorel (spr), Norman Shetler (spr). Paladino PMR 0072    (2 cd’s, 2u. 07’13”). 2016

 

Paladino is een cd label dat zich eerder ontfermde over kamermuziek van Poulenc (PMR 0049) en toont hier eens te meer aan dat deze componist maar zelden iets oninteressants of niet-leuks schreef. Zijn  vriend Claude Rostand omschreef hem als ‘half monnik, half schavuit’.

‘Voor kinderen van alle leeftijden’ is de bijna een half uur durende voor de kinderen van zijn neven geschreven geschiedenis van Jean de Brunhoff over het olifantje Babar dat zijn moeder verloor bij een jacht voor spreker en piano dat Poulenc tijdens W.O. II schreef. Babar heeft wel heimwee in het bos waar de koning olifant stierf na het eten van giftige paddestoelen, maar zich thuis voelt bij zijn neefjes.Hij mag later de koning opvolgen en touwt gelukkig met Céleste. Jean Françaix zorgde later in 192 voor een orkestratie, maar hier horen we het origineel met pianobegeleiding.

Nederlandse kinderen moeten dan wel Frans, Duits of Engels verstaan, maar hebben tenminste bij deze dubbel cd die keuze. De uitvoeringen zijn van alle drie de sprekers zeer aansprekend en de overgie werken vormen een mooie aanvulling van onbekender Poulenc materiaal. Zo ontstond een bijzonder interessant geheel.