CD Recensies

PERGOLESI: ADRIANO IN SIRIA

Pergolesi: Adriano in Siria. Franco Fagioli (t., Farnaspe), Romina Basso (a., Emirena), Yuriy Mynenko (ct., Adriano), Dilyara Idrisova (s., Sabina), Juan Sancho (t., Osroa) en Gigdem Soyarslan (s., Aquilo) met de Capella Cracoviensis o.l.v. Jan Tómasz Adamus. Decca 483.004-4 (3 cd’s, 2u. 57’53”) 

 

Waarover gaat de handeling? We bevinden ons in Antiochië rond 120 n. Chr. De Romeinse keizer Hadrianus (Adriano) heeft het door koning Osroa aangevoerd Parthiaanse leger verslagen en Osroa’s dochter Emirena gevangen genomen. In een turbulentie van nieuwe liefde, rang en stand, macht, wraak, vermomming, verwisselde identiteit en gepassioneerde toewijding ontrolt zich met dit gegeven het hele spectrum aan gevoelens dat past bij de barok opera seria. Adriano is namelijk weliswaar verloofd met Sabina, maar wordt verliefd op Emirena, die op haar beurt verloofd is met Farnaspe, een Parthiaanse prins en strijder. Om de handeling te verhevigen is er ook nog Adriano’s tribuun Aquilio die op Sabina verliefd.

Als later Osroa het Romeinse kamp in brand steekt en meent dat hij daarbij Adriano heeft gedood, blijkt dat op een vergissing te berusten en wordt hij gevangen genomen. Maar eind goed, al goed: de koppels raken onderling verzoend, verraders krijgen vergiffenis, alles begeleid door lyrische melodieën. Metastasio zorgde in 1734 voor het libretto.

Er waren al goede opnamen van dit werk op dvd van Ottavio Dantone (Opus Arte OA 1065 D) en op cd van Marcello Panni (Bongiovanni GB 2078/80), maar de jonge internationale rolbezetting en het uitgelaten spelende Poolse orkest dat de historisch juiste uitvoeringspraktijk volgt, zorgen ook voor een goede interpretatie.

Yuriy Mynenko heeft een stem die krachtig genoeg is voor de titelrol. Als Farnese, een rol die voor Caffarelli werd geschreven, zorgt Franco Fagioli voor een helder beeld van deze rol en Romina Basso zingt met een warme toon haar Emirena. Dilyara Idrisova verdient applaus voor haar aria ‘Chi soffre senza planto’ en ook de wraakzuchtige Osroa is in goede handen bij Juan Sancho.