CD Recensies

POULENC: CONCERT VOOR 2 PIANO'S EN ORKEST E.A., JUSSEN

Lucas en Arthur Jussen: Saint-Saëns: Le carnival des animaux; Poulenc: Concert voor 2 piano’s en orkest in d FP. 61; Say: Night. Met resp. Comerata RCO het Concertgebouworkest o.l.v. Stéphane Denève. DG 481.5071 (53’37”). 2016

 

Het Concert voor 2 piano’s en orkest van Poulenc is een van zijn blijvend populairste werken gebleven. Hij schreef het in 1932 in opdracht van de bekende filantroop en lid van de beau monde prins Edmond de Polignac, ook bekend als de Winnaretta Zanger. Het werk ging 9 september datzelfde jaar in première tijdens het International Society for Contemporary Music festival in Venetië.

Poulenc en zijn vriend Jacques Février speelden de solopartijen en het Milanese Scala orkest begeleidde onder Désiré Defauw. Jaren later, in 1957, namen ze het op met Pierre Dervaux (EMI 562.647-2).

Dit essay van iets meer dan twintig minuten kan met geen mogelijkheid een werk van grote diepgang worden genoemd. De jonge componist lijkt eerder zorgeloos en eropuit om indruk te maken en vermaak te bieden, hoewel Poulenc in wezen verre van zorgeloos was en aan ernstige depressies leed.

Het werk maakt indruk vanwege de heel briljante compositie en de sfeer van onbevangen, bruisende vreugde om de eigen inventiviteit en niet in de laatste plaats vanwege de goedmoedige parodie (het is geen satire) op van alles, van romantisch melodrama en musichall tot Mozart (aan het begin van het langzame deel). Poulenc houdt ook van het onverwachte, zoals aan het eind van het eerste deel, waar hij een langgerekte, sfeervolle nocturne-achtige sfeer schept.

Zulke levendige muziek vereist een flamboyante vertolking, zoals de vurige Katia en Marielle Labèque die gaven (Philips 426.284-2) en Jean-Philippe Collard en René Duchable met het Rotterdams orkest onder James Conlon (Warner 2564-62552-2).

Maar ook de jonge honden Jussen doen het werk volledig recht en zullen hun vele terechte fans in bewondering laten uitbarsten.

Het openingsstuk van Saint-Saëns fungeert uitdagend als zwierige curtain opener van een circusact en het speciaal voor hen geschreven vierhandige Night van Fazil Say dient als handige, effectieve uitsmijter om weer wat tot bedaren te komen. De begeleiding is geheel in orde.