CD Recensies

PAER: SOFONISBA (GED.)

Paer: Sofonisba (ged.). Jennifer Larmore (ms, Sofonisba), Paul Nilon (Siface), Rebecca Evans ( Massinissa), Mirco Palazzi (Scipione), Colin Lee ( Lelio) en Lucy Crowe (Osmida) met hert Geoffrey Mitchell koor en het Philharmonia orkest o.l.v. Marco Guidarini. Opera Rara ORR 237 (73’10”). 2006

 

Ferdinando Paer (1771-1839) neemt een bijzondere, wat verwarrende plaats in binnen de muziekgeschiedenis. Hij moet in zijn tijd erg populair zijn geweest en vormt een verbindingsschakel tussen Mozart en Rossini. Hij was als Italiaan van Duitse afkomt en beschouwde zichzelf als een belangrijke rivaal van Beethoven. Toch draagt zijn muziek uit het interregnum tussen Cimarosa en Rossini (volgens Stendhal) een uitgesproken Italiaans stempel.

Zijn voor het eerst in Bologna opgevoerde opera Sofonisba uit 1805 speelt gedurende de Punische oorlogen en gaat over de consul Scipione, de Carthaagse heldin Sofonisba die een catastrofale liefdesrelatie aangaat met haar pro-Romeinse minnaar  nadat ze onterecht heeft vernomen dat haar patriottische echtgenoot Lelio is omgekomen. 

Het is een omvangrijk werk en Opera Rara heeft met een fijne neus voor opera’s die goed fragmentarisch kunnen worden gepresenteerd 20 hoogtepunten geselecteerd.

De vertolking vergt van de zangers een hoge mate aan virtuositeit en expressievermogen. Gelukkig beschikken Jennifer Larmore als confronterende martiale heldin in de titelrol, Rebecca Evans in de onverwachte rol als krachtige strijder/koning Massinissa en Paul Nilon als sympathieke, ontroerende vervreemde echtgenoot Siface en Mirco Palazzi als waardige Scipione over de gewenste kwaliteiten. In de kleinere rollen presteren ook Lucy Crowe en Colin Lee goed.

Een goed koor levert Romeinse en Nubische  soldaten en het orkest wordt met verve gedirigeerd door Marco Guidarini.