CD Recensies

PADEREWKI: PIANOCONCERT; PINANOWERKEN, DANG THAI SON

Paderewski: ‘Mélodie’, ’Nocturne’, ‘Legende’ uit Miscellanea op. 16; Elegie op. 4; Danses polonaises op. 5 nr. 1-3; Humoresque de concert op. 14/1; Pianoconcert in a op. 17. Dang Thai Son met het Philharmonia orkest o.l.v. Vladimir Ashkenazy. Narodowy Instytut Chopina NIFCCD 051 (69’32”). 2015, 2017

 

Tik eens op internet de naam Paderewski in om op YouTube een korte videoclip uit het jaar 1928 te zien, toen de grote Poolse pianist en staatsman Ignacy Jan Paderewski (1860-1941) van een welverdiende oude dag genoot in zijn Zwitserse verblijf in Morges aan het meer van Genève.

Op deze cd combineert de in 1958 geboren Vietnamees/Canadese pianist Dang Thai Son die in 1980 als eerste Aziaat de gouden medaille bij het Chopin concours in Warschau won het (enige) grootschalige werk van hem, het Pianoconcert uit 1888 met een reeks korte pianowerken.

Door zijn drukke bezigheden als beroemd pianovirtuoos en zijn staatsmanschap bleef Paderewski niet veel tijd over om te componeren. Hi bracht het tot 24 van een opusnummer voorziene composities plus een negentiental ongenummerde werken.

Van dat Pianoconcert zijn intussen al meer dan tien opnamen voorhanden. De laatste was van een andere winnaar van dat concours, Nelson Goerne (Narodowy Instytut Chopina NIFCCD 044), andere mooie uitgaven zijn van Piers Lane (Hyperion CDA 66452) en Piotr Paleczny (Bearton 018).

Wie eens de volledige pianowerken van Paderewski, bestaande uit alle zeven delen van Miscellania plus de 6 Humoresques op. 14, In de woestijn op. 15, de zes Poolse dansen op. 9, de drie op. 5, Impromptu in F, de beide Pianostukken op. 1, het drietal op. 2, de beide Intermezzi, Elegie op. 4, Chants des paroles, de Pianosonate in es op. 21, Variaties en fuga in a op. 11, 5 Chants de voyage op. 8, Album de mai op. 10 nr. 1-5, de fuga ‘Allegro comodo’, Introductie en toccata op. 6, Variaties en fuga in es op. 23 wenst te horen, heeft Karol Radziwonowicz (Harmonia Mundi LDC 2781073/5) ter beschikking.

Maar dankzij de mix van het Pianoconcert met een representatieve selectie uit de kleinere solowerken heeft de nieuwe uitgave zeker zijn, vooral voor muziekliefhebbers die een algemene indruk van de Poolse componist willen krijgen. De vertolkingen hebben alle niveau en het is goed dat met Ashkenazy een uitstekend Engels orkest het Pianoconcert kon begeleiden.