CD Recensies

PROKOFIEV: ROMEO EN JULIA, ALSOP

Prokofiev: Romeo en Julia op. 64. Baltimore symfonie orkest o.l.v. Marin  Alsop. Naxos 8.573534/5 (2 cd’s, 2u. 24’14”). 2015

 

Toen Prokofiev zijn rijkste en populairste balletmuziek schreef, had hij al ruime ervaringen op dit gebied opgedaan door zijn samenwerking met Diaghilev. Maar een avondvullend stuk voor het Sovjetpubliek, iets dat in 1934 voor het eerst ter sprake kwam, was iets anders.

Hij wist dat het vrij traditioneel moest worden - gelukkig waren klassieke thema’s nog toegestaan in Stalins Rusland. Met theaterdirecteur Sergei Radov werkte Prokofiev in 1935 tijdens de zomerstop van het Bolshoi theater in Poleveno een gedetailleerd scenario uit, gebaseerd op op Shakespeare’s gedoemde gelieven.

Vanwege politieke en artistieke problemen werd Rome en Julie pas in 1938 voor het eerst in Tsjecho-Slowakije opgevoerd.de latere première in Leningrad was een triomf.

Prokofievs partituur is een meesterlijke samenvatting van zijn vele muzikale persoonlijkheden. In de muziek voor de Montagues en de Capulets zitten geweld en grilligheid, voor Romeo en Julia dwaze romantiek en alle andere personages - van Romeo’s vriend Mercutio en Julia’s kindermeisje tot de waardige monnik Laurence - zijn rake karakterschetsen.

Het ballet kreeg onder meer grote bekendheid door de Britse documentaire uit 1984 over de enscenering van Kenneth MacMillans choreografie waarin Engelse schoolkinderen samenwerkten met leden van het Royal Ballet (Warner 0630-19393-2, dvd).

Vaak horen we alleen één van de drie Suites die Prokofiev van het ballet afleidde waarin het origineel opnieuw is ingedeeld en opnieuw gearrangeerd. Maar het effect van het volledige werk is veel overweldigender, haast vergelijkbaar met een Wagneriaans muziekdrama.

Met haar Amerikaanse orkest vertelt Marin Alsop het tragische verhaal mooi na. Ze zorgt zo voor een goed goedkoper alternatief voor Maazel (Decca 417.510-2) en Gergiev (Philips 464.726-2) die dat nog indringender deden. Er is ook een Nederlandse cd/dvd van Holland Symfonia o.l.v. Otto Tausk uit 2007 (Cobra COBRA 0022).

Wie meent genoeg te hebben aan een selectie, is goed af met Abbado (DG 453.439-2) en voor de Suites melden zich met name Previn (Warner 7243-586254-2) en P. Järvi (Telarc CD 80597).