Prokofiev: Zdravita (Leve Stalin) op. 85; Herfstig op. 8; Toneelmuziek bij Hamlet op. 77; Cantate Bloei machtig vaderland op. 114; (oorspronkelijke versie van de Cantate voor de dertigste verjaardag van de Oktober Revolutie); Symfonische suite Egyptische nachten op. 61. Russische Staatssymfoniische kapel en Russisch Staats symfonie orkest o.l.v. Valeri Polyansky. Chandos CHAN 10056 (73’18”). 2002
‘Nooit was de lucht zo blauw, het gras zo groen: o zalig zonlicht dat speelt in de dauwdroppels op de rozen. Licht, geluk en warmte, dit alles met dank aan vadertje Stalin’ was de tekst die Prokofiev in 1939 gebruikte voor zijn ode aan Stalin. Goebbels had het hem in zijn propaganda voor Hitler nauwelijks kunnen verbeteren. Plichtmatige koormuziek uit nare tijden voor wie ze heeft meegemaakt. Het is maar goed dat de tekst van dit patriottische werk in het Russisch wordt gezongen zodat we er ons niet aan hoeven ergeren. Gelukkig is Stalin al lang dood, maar de muziek van Prokofiev nog zeer levend.
Los van die tekst is de muziek best mooi en het werk krijgt een topuitvoering en -opname. De Cantate Bloei machtig vaderland is enigszins van hetzelfde laken een pak. Deze koorwerken bevatten gelukkig ook idyllisch lyrische momenten.
Herfstig is een kort en kleurig sfeervol symfonisch gedicht en Egyptische nachten is gebaseerd op een onvoltooide monoloog van Poesjkin met een mengeling van Shakespeare en Shaw. Ondanks de exotische titel is de muziek niet erg groots en boeiend.
De onder andere uit de muziek van de liederen van Ophelia en de grafdelver bestaande muziek bij Hamlet heeft echt Engelse trekken door het gebruik van het volksliedje The Campbells are coming.
Zoals gezegd: onbekende composities van Prokofiev, ideaal uitgevoerd en prachtig opgenomen.