CD Recensies

PALOMO: SYMFONIE VOOR TENOR, GITAAR EN ORKEST; FULGORES

Palomo: Symfonie voor tenor, gitaar en orkest ‘Sinfonia Córdoba; Fulgores. Pablo Garcia López (t), Javier Riba (git), Ana Maria Valderrama (v) en Rafael Aguirre Miñarro (git) met het Orquestra sinfónica de Castilla y León o.l.v. Jesús López-Cobos. Naxos 8.573325 (58’07”). 2015 

 

De Spaanse componist Lorenzo Palomo (1938) geldt in Spanje als de opvolger van Turina maar leefde en werkte ook lang in Duitsland als staflid van de Deutsche Oper in Berlijn van 1981 tot 2004. Dat hij eenmaal weer thuis beeldende, suggestie muziek in een Iberisch idioom schrijft, wordt met deze cd duidelijk. Verder weg wordt ook herinnerd aan Falla’s Noches en los jardines de España.

Gepresenteerd worden twee verse werken uit respectievelijk 2015 en 2011. De Symfonie heeft de delen ‘Paseo a la Mezquita (wandeling naar de moskee-kathedraal), ‘Nocturne en la Ribera’ (Nocturne aan de rivieroever) en ‘Los patios en el mes de mayo’ (hofjes in de maand mei). Het gaat haast eerder om een driedelig symfonisch gedicht waarin de tenor in het eerste deel door gitaar begeleid drie volksliedjes zingt. De orkestratie is aantrekkelijk met aardige instrumentale solobijdragen. Een kort zangerig deel begeleidt de wandeling langs de Guadalquivir en in het derde wordt uitbundig het Meifeest in Córdoba gevierd tussen de met bloemen versierde tuinen.

Fulgores (Stralende lichten) is een aansprekend concert voor viool, gitaar en orkest waarbij de solo-instrumenten om de eer strijden. De violiste doet dat zelfs met imitaties van gitaarklanken en wint tenslotte.

Alle waardering voor de vertolkingen en het initiatief om deze muziek toegankelijk te maken. Het was de laatste opname van dirigent Jesús López Cobos die op 78-jarige leeftijd overleed.

Er is meer van Palomo op cd verschenen: Dulcinea (over Don Quichotte’s denkbeeldige geliefde) op Naxos 8.572.577.