CD Recensies

POULENC: KOORWERKEN, CHRISTOPHERS

Poulenc: Salve regina FP. 110; Motets pour un temps de pénitence nr. 1-4 FP. 97; Litanies à la vierge noire FP. 82; Motets de Noël nr. 1-4 FP. 152; Un soir de neige 1-4 FP. 126; Ave verum corpus FP. 154; Messe in G FP. 89. The Sixteen o.l.v. Harry Christophers. Coro COR 16149 (64’39”). 2016

 

In 1936 verloor Poulenc zijn goede vriend, de componist Pierre-Orctave Ferroud die omkwam bij een auto ongeluk en bezocht hij toen de kapel in Rocamadour waar hij het geloof uit zijn jeugd terugvond. Hij begon toen aan de Litanies à la vierge noir die het begin vormen van een reeks religieuze koorwerken die zijn innerlijke strijd en het turbulente leven in de eerste helft van de twintigste eeuw in Frankrijk illustreren.

Temidden van deze religieuze werken is ook plaats voor de wereldse cantate  Un soir de neige, vier beelden van de schoonheid van de natuur rond kou en dood op tekst. Van Paul Éluard uit bezet Frankrijk rond Kerstmis 1944. 

Verdere hoogtepunten zijn ‘Vinea mea electra’ uit de Motets pour un temps de pénitence en ‘Quem vidistis pastores’ uit de Kerstmotetten. Ook de kameleontische glans van de Mis maakt indruk.

De in vlotte tempi op Franse declamatorische en mooi slank gezongen werken over thema’s als conflict en verzoening klinken doorleefd en harmonieus met een paar heel fraaie solomomenten.

Jammer dat de Quatre petites prières de Saint François d'Assise FP. 142 ontbreken. Ze duren twintig minuten. Om die te horen, kunnen we bij Daniel Reuss (Harmonia Mundi HMG 50.8394/5) terecht.