CD Recensies

PICCININI: CONCERTO DEI FRATELLI, IL

Piccinini: Il concerto dei fratelli. Stukken voor luit en theorie, boek 1 en 2 (gedeelten). Christina Pluhar (theorbe, barokharp), Matthias Später (aartsluit, chitarrone), Jean-Marc Aymes (spinet), Sylvie Moquet (vdg) en Paulina van Laarhoven (lirone, vdg). Empreinte ED 13057 (55’23”). 1996

 

Alessandro Piccinini (1566-1638) is als tijdgenoot van Monteverdi en Frescobaldi vooral bekend geworden door het feit dat op zijn aanwijzingen in 1594 door Christian Heberlé in Padua de eerste luit werd vervaardigd. In 1623 en 1639 gaf hij in twee banden Intavolatura di Liuto et di Chitarrone  uit.

Hij werkte voornamelijk in Bologna en Ferrara en componeerde een aantal correntes, gagliardes, toccata’s en variatiewerken met daartussen ook een ricercare, een chiaconna, een aria en een baletto

Negentien van deze meest korte stukken zijn hier bijeengebracht in weloverwogen, stilistisch zorgvuldige en geanimeerde, sprankelende vertolkingen.

Wie meer luitwerken van Picinini wenst te horen, kan plezier beleven aan de opname van Mónica Pustilnik (Accent ACC 24193).