CD Recensies

PESKO: WERKEN VOOR TROMPET EN PIANO

Peskin: Scherzo in bes; Concert allegro (Concert voor trompet en piano nr. 2); Prelude in Es; Poèmes nr. 1 in f en 2 in d; Intermezzo voor trompet en piano in d; Concerten voor trompet en piano nr. 1 in c en 3 in f; Rondo-scherzo in Es; Melodie in F; Romance in Des, Giuliano Sommerhalder en Kasia Wieczorek. MDG MDG 903-1918-6 (75’06”). 2015

 

Zoals zovele Russische musici tijdens het strenge Stalinregime had Vladimir Ananyevich Peskin (1906-1988) een ongewone levensloop gedurende de jaren dertig vorige eeuw. Hij had een baan in het balalaika orkest van het Rode Leger, net als de trompettist Timofei Dokschitzer.

De twee vonden elkaar en Peskin schreef uit bewondering een stel werken voor Dokschitzer waarvan - zoals bij de Trompetconcerten - geen orkestbegeleiding bestaat. Geen nood, want de briljante Giuliano Sommerhalder die reeds op twaalfjarige een trompetconcours van het Moskouse Tchaikovsky conservatorium won, kan vrijuit schitteren, orkestvervangend keurig begeleid door Kasia Wieczorek en in de kortere stukken haar gelijkwaardiger positie inneemt. Mooi dat alle trompetwerken van Peskin handig op één cd passen.