CD Recensies

PROKOFIEV: VLAMMENDE ENGEL, DE, GERGIEV

ProkofievDe vlammende engel op. 37. Sergei Leiferkus (b., Ruprecht), Galina Gorchakova (s., Renata), Mikhail Kit (b., bediende), Larissa Diadkova (ms., waarzegster), Vladimir Galushin (t., Agrippa), Konstantin Pluzhnikov (t., Mefisto), Sergei Alexashkin (bs., Faust) e.a. met het Ensemble van de Kirov opera o.l.v. Valery Gergiev. Philips 446.078-2, 476.1826 (2 cd’s, 1u., 58’57”). 1993

 

Met een stel operataferelen die zijn gebaseerd op de symbolistische novelle van Valery Bryosov uit 1908 over de Middeleeuwse driehoeksverhouding tussen de gepassioneerde jonge Renata, de ridder Ruprecht en Madiel, de vlammende engel roept Prokofiev een Middeleeuwse wereld op waarin de strijd tussen goed en kwaad wordt gestreden in de dreigende schaduw van de inquisitie en de echte of ingebeelde dodenbezwering.

Prokofiev heeft zijn infernale machinerie hier fraai op afgeregeld en iemand als Gergiev is met zijn geweldige Kirov team ideaal toegerust om deze studie in dubbelzinnige obsessie dramatisch tot leven te wekken. De timing van de dirigent is perfect, de climaxen zijn overweldigend, bijvoorbeeld op de momenten d at demonen Renata kwellen en vooral het koper uit het orkest valt op.

Galina Gorchakova is een volmaakt uitgebeelde Renata met een hysterisch randje, Leiferkus zingt Ruprecht krachtig en op de man af met botte humor, en Pluzhnikov is een angstaanjagende Mefisto. Ook de ondergeschikte rollen zijn met distinctie vervuld, zodat het succes volledig is.

Deze uitvoering is ook op dvd verkrijgbaar (ArtHaus 100.390).

Deze ‘live’ opname is beter geslaagd dan de studio opname van Neeme Järvi (DG 431.692-2).