CD Recensies

PERGOLESI: MIS IN D; MOTET DIGNAS LAUDES RESONEMUS

Pergolesi: Mis in D, P. 46; Motet Dignas laudes resonemus. Marlis Petersen (s), Marta Fumagalli (a) met het Ghislieri koor en -orkest o.l.v. Giulio Prandi. Arcana A 444 (71’18”). 2016

 

Bij Pergolesi was men nooit absoluut zeker dat de aan hem toegeschreven werken ook werkelijk van hem waren. Recent musicologisch onderzoek  door het Centro Studi Pergolesi in Milaan schijnt echt onomstotelijk aan te tonen dat zulks het geval is. Met onder meer als uitkomst dat dit tweetal werken voor het eerst op cd verschijnt. Van de Missa di S. Emidio (= Missa Romana), o.a. opgenomen door Rinaldo Alessandrini (Naïve OP 30461) was dat reeds aangetoond. 

De Mis heeft best bijzondere, originele trekken, niet in het minst in de orkestratie. Het niet te groot bezette koor en de instrumentalisten van Giulio Prandi liezen verantwoorde tempi, articuleren duidelijk en fraseren in mooie rondingen. Met sopraan Marlis Petersen en alt Marta Fumagalli en een koor met 5 Italiaanse zangers is gezorgd voor goede barokspecialistes zodat een heel mooie vertolking met hoogtepunten in ‘Qui tollis’ en ‘Cum sancto spiritu’ wordt gerealiseerd. 

Het tiendelige motet Dignas laudes resonemus blijkt een heel uitgebreid, substantieel werk te zijn, ook met een paar hoogtepunten bijvoorbeeld in ‘Virgo dolorosa’ en ‘In ipsa latae spero’.

Goed dat dit tweetal onbekende werken meteen zo goed blijvend is vertegenwoordigd. Giulio Prandi viert hier het vijftienjarig bestaan van zijn koor mee.