CD Recensies

PIAZZOLLA: MARIÁ DE BUENOS AIRES, DIERINCK

Piazzolla: Maria de Buenos Aires. Raphaële Green (Mariá de Buenos Aires), Alejandro Fonte (el payador) en Annemie Vandaele (el duende) met het Zvdedolike ensemble o.l.v. Oriana Dierinck. Antarctica AR 09 (2 cd’s, 1u. 31’22”). 2018 

 

Bij zijn overlijden in 1992 liet Astor Piazzolla een enorm legaat aan zaal- en studio-opnamen na, maar het duurde ongeveer tien jaar voordat zijn reputatie internationaal snel begon te groeien. Het was Gidon Kremer mer zijn Kremerata Baltica die daartoe een belangrijke stoot was. Bij nam als een der eersten ook de ‘tango operita’ Maria de Buenos Aires op in 1998 (Teldec 3984-20632-2), maar dan welmin een bewerking van Leonid Desyatnikov, terwijl Vittorio Antonellini met I soliste Aquilani (Dynamic) dichter bij het origineel bleef.

De bewuste Maria werkt in de textielindustrie en is in haar leven tegelijk een heldin, een slachtoffer, een minnares en een femme fatale. Het nodige pathos is niet vreemd aan haar in het libretto van Horacio Ferrer en de muziek die Piazzolla daarbij schreef heeft iets van het dreigende dat we uit het werk van Weill kennen.

Wie wil proeven hoe deze muziek klinkt, kan het beste de hit ‘I am Maria’, de instrumentale ‘Fugue and mysterie’, de sentimentele ‘Accusation toccata’ en de dolle ‘Aria of the analysts’ proberen. 

Ook het Belgische Zvedodiki ensemble doet dat met 11 musici gelukkig, te weten met Oriana Dierinck (fl), Wietse Beets (v), Tatjana Scheck (v), Marie Ghitta (va), Celine Flamen (vc), Lucas Eubel Frontini (cb), Gwen Cresens (band), Anke Steenbeke (p), Hendrik Braeckman (git) en Wouter Willems en José Vindel (slagw).

Met haar licht doorrookte, redelijk sensuele stem is Raphaële Green een geloofwaardige Mariá, terzijde gestaan door een eveneens goed karakteriserende Payador van Alejandro Fonte en dito Duende van Annemie Vandaele. Het felle, aardgebondene van het werk komt weinig tekort.

Samen maken ze een succes van “Maria tango, slum Maria, Maria night, Maria fatal, Maria of love”. De beide cd’s zijn luxueus in een kartonnen cover in albumvorm compleet met foto’s en de gezongen Spaanse tekst met Engelse vertaling uitgegeven.