CD Recensies

PANUFNIK, R.: CELESTIAL BIRD

Panufnik, R.: Celestial bird. Unending love; Celestial bird; Sale Regina; O hearken; St. Pancras Magnificat and Nunc dimittis; Since we parted; A cradle song; Deus est caritas; St. Aidan’s prayer; Child of heaven. Milapfest en Ex cathedra o.l.v. Jeffrey Skidmore. Signum SIGCD 543 (53’33). 2018

 

De in 1968 geboren Britse dochter van de Poolse componist Andrzej Panufnik verbindt in deze selectie uit haar koorwerken die bij haar vijftigste verjaardag verschijnt religieuze met wereldse aspecten, legt een verband met het e inde van W.O. I, het India van Tagore, wereldmuziek en haar Poolse wortels.

In al deze werken valt op hoe goed ze voor koor kan schrijven en zich verbeeldingsvol weet uit te drukken met veel gevoel voor de betreffende tekst. Voor de link met India zorgen leden van Milapest, een groep die zich inzet voor het promoten van Indiase kunst, zoals in ‘Unendig love’ met Indiaas instrumentarium en een Carnatische zanger. Erg goed lijkt die samensmelting niet te zijn gelukt, maar de poging is nobel, zeker in ‘Child of heaven’.

Hoogtepunten uit het programma zijn ’Since we parted’, ‘Dream of light’, ‘child of heaven’ op een vers uit de Rig Veda en ’Songs of darkness’. Maar ook van het religieuze ’Magnificat and Nunc dimittis for St Pancras’ valt zeer te genieten. Het koor wordt begeleid door een klein ensemble, bestaande uit 2 trompetten, harp, piano en cello, waarbij de trompetten voor een militaire context zorgen.

Jeffrey Skidmore, eerder afkomstig uit de barokwereld, leidt zijn ensemble heel kundig en secuur door dit programma.