CD Recensies

PUCCINI, G . SR., JR. EN A.: KOORWERKEN

Puccini, G. (senior). Mis voor koor en strijkorkest A bene placibo; Salvum fac; Puccini: Requiem voor koor, altviool en orgel; Puccini A.: Miserere. Doina Palde (s), Adriana Cicogna (ms), Elisa Ardinghi (va) met de Cappella Santa Cecilia en het Orchestra lirico-sinfonica del Teatro del Giglio di Luca o.l.v. Gianfranco Cosmi. Bongiovanni GB 2037-2 (52’03”). 1986

 

De gevierde Giacomo Puccini (1858 - 1924) was de laatste in de geslachtslijn van Italiaanse componisten die begon met een andere Giacomo, zijn betovergrootvader (1712 - 1781) Zoals de beide hier van hem opgenomen werken aantonen, moet hij in de achttiende eeuw iemand van formaat zijn geweest. Hij leunde sterk op de traditie en bij het beluisteren van deze Mis worden onwillekeurig herinneringen aan Purcell opgeroepen, maar daar tegenover staan mooie, elegante barok bijdragen. 

Er is nog een andere opname met werken van deze Giacomo: een Messa da Requiem, samen met de Ouvertures Lucio Giunio Bruto en Marzio Coriolano voor wereldlijke oratoria, uitgevoerd door Joachim Fontaine (Arte Nuova 74321-98497-2).

En dan is er nog het ooit niet geringe Miserere van de zoon Antonio Puccini (1747 - 1832) van Puccini 1. Gianfranco Cosmi zorgt voor verfrissend levendige en energieke uitvoeringen met een stel goede solisten.