PONCE: ORKESTWERKEN I
CD Recensies - P

Ponce: Chapuitepec; Estampas nocturnas nr. 1-4; Instantáneas mexicanas; Merlijn suite. San Luis Potosi symfonie orkest o.l.v. José Miramontes Zapata. Toccata Classics TOCC 0502 (79’54”). 2018

Met deze opname maakt Toccata een begin van de integrale registratie van de orkestwerken van de Mexicaanse componist Manuel Ponce (1882 - 1948). Zijn muzikale opleiding genoot hij in Europa in Bologna, Berlijn en in Parijs bij Paul Dukas om zich vervolgens te verdiepen in de nationale Mexicaanse muziek.

Dat leidde tot pianowerken, veel gitaarwerken, kamermuziek, orkestwerken en liederen, waarvan veel fonografisch is vastgelegd. Ook veel van deze werken waren al bekend van eerdere opnamen. Precies ditzelfde drietal werken plus nog Ferial en de Toccata is er van Enrique Bátiz (ASV CD DCA 738) reeds uit 1989. Bovendien speelde het Royal philharmonic beter dan het orkest uit San Luis Potosi, de geboorteplaats van de dirigent. Hooguit is de opgeroepen sfeer wat authentiek Mexicaanser in de nieuwe opname.