CD Recensies

PLATTI: TRIOSONATES

Platti: Triosonates voor viool, cello en b.c. in D WD. 681, c WD. 695, e WD. 677, c WD. 694, voor hobo, viool en b.c in D WD. 682, voor fagot, viool en b.c. in d WD. 687. Radio antiqua. Ramée RAM 1801 (76’32”). 

Is het niet frappant dat sommige componisten eeuwenlang onbekend waren en dan ineens veel aandacht krijgen? Dat betreft ook de in Padua geboren, eerst in Venetië naast Albinoni, Gasparini, Vivaldi en de broers Marcello actieve Giovanni Bendetto Platti (1697 - 1763). Zelf was hij van huis uit hoboïst en om meer kansen te krijgen om zich te profileren kon hij in Würzburg aan het hof van prins aartsbisschop Lothar Franz von Schönborn die zelf een bekwame cellist was terecht. De zes hier opgenomen Triosonates zijn uit de Schönborn-Wiesentheid verzameling.

Van het in 2012 in Den Haag geformeerde uitgebreidere, flexibele ensemble Radio antiqua doen in dit geval Lucia Giraudo (v), Hen Goldsobel (v), Yong-cheon Shin (h), Petr Hamouz (vc), Isabel Favilla fag), Giulio Quirici (theorbe) en Claudio Ribeiro (kl) mee aan dit programma met Triosonates, waarin Claudio Ribero speelt op een door Jan Kalsbeek in 2014 gebouwd klavecimbel naar een model van Michael Mietke.

Er bestaat een veel oudere uitgave met vijf van de zes Triosonates door Affetti musicali uit 1996 (Agora AG 078). Maar de nieuwe uitgave maakt een stilistisch nog wat zuiverder indruk, klinkt wat ruimer en gedetailleerder en is de eerste met het volledige zestal.