CD Recensies

PEROTTI: FRANCA DA VITALTA

Perotti: Franca da Vitalta. Carlotta Colombo (s., Franca), Anna Piroli (s., Carenzia), Cristina Calzolari (ms., Binia), Renato Cadel (b., Campi), Jacopo Bigi (bs.) met Coro Vox Silvae o.l.v. Federico Perotti. Tactus TC 9991601 (79’19”). 2018

In het oratorium Franca da Vitatio eert de jonge Italiaanse componist Federico Perotti (1993) de gelijknamige jonge vrouw die in 1181 als zeventienjarige op eigen verzoek toetrad tot het Benedictijnen klooster in San Siro en op 23-jarige leeftijd na de dood van de abdes werd uitgeroepen tot moeder-overste em omdat ze zich strikt aan de regels van de orde hield in conflict kwam met de andere nonnen die ook allen uit gegoede families kwamen.

Volgens de traditie werd ze in 1273 door paus Gregorius heilig verklaard. Haar cultus leeft nog voort in Piacenza en jaarlijks wordt ze op 26 april herdacht.

Perotti besteedt hier aandacht aan Franca’s leven in drie fasen: eerst aan haar periode in het klooster, daarna aan de biografie die de historicus Pier Maria Campi aan het begin van de zeventiende eeuw aan haar wijdde en tenslotte aan hoe ze in later tijden werd herdacht en geëerd.

Voor de uitvoering van het oratorium waaraan geen orkest te pas komt, kan de componist vertrouwen op goede solisten en een mooi koor dat naar we mogen aannemen nauwkeurig zijn bedoelingen volgt en in acht neemt.