CD Recensies

PHILIDOR: KWARTETTEN EN SUITES VOOR HOBO EN FLUIT

Philidor: Kwartetten voor fluit of hobo, 2 violen en b.c. nr. 1-6. Camerata Köln. CPO 777.439-2 )56’56”). 2007

Philidor: Suites voor hobo en b.c. nr. 1-6. L’Assemblé des honestes curieux. Zig-Zag territoires ZZT 080203 (65’09”). 2007 

Net als de Couperins en de Hotteterres vormden de Philidors aan het begin van de achttiende eeuw een muziekdynastie in Frankrijk. Het bekendste werd François André Danican (1728-1795) die bovendien een groot schaker was en in die hoedanigheid in verschillende Europese steden optrad. Ook hij was werkzaam aan het Franse hof, schreef komische opera’s en onder de indruk van Telemanns bezoek aan Parijs in 1737/8 en diens Parijse kwartetten componeerde hij zelf ook in dit genre.

Onder de titel L’art de la modulation verschenen in 1755 de zes kwartetten die Camerata Köln uitvoert. Ze vertonen inderdaad met Italiaanse invloeden en al verwantschap met Telemanns werk en hebben virtuoze trekken. Het Duitse ensemble voert ze heel mooi uit.

Eenmaal op het spoor van Philidors kamermuziek is het aardig om ook eens te luisteren naar zijn Hobosuites voor dezelfde bezetting. Met veel begrip en vakmanschap geschreven werken die hij als lid van het ensemble Grands Hautbois daaraan bijdroeg. Het gaat om 4-7 delige werken met veel expressie en verve worden gespeeld en dat gebeurt fraai in de lage stemming (A = 400Hz). Kostelijke muziek, briljant uitgevoerd.