CD Recensies

PHIBBS: KLARINETCONCERT

Phibbs: Klarinetconcert; Mozart: Bassethoornconcert in A KV. 622. Mark van de Wiel met het Philharmonia orkest c.q. Londens kamerorkest o.l.v. Christopher Warren-Green. Signum SIGCD 578 (54’44”).  2017/2013

De Engelse componist Joseph Phibbs (1974) schreef als eerste concertant werk al een Concert voor klarinet en strijkorkest in 2009, maar in zijn vijfdelige Klarinetconcert in 2017 pakt hij het grootser aan. Het Philharmonia orkest had het bij hem besteld voor zijn eerste klarinettist, Mark van de Wiel (een Engelsman), die deze functie ook vervult bij het Londens kamerorkest. Logisch dus dat hij een opname van beide werken samen maakte. 

Phibbs combineerde in zijn energiek klinkende werk verschillende muziekgenres als jazz en kletzmer met klassieke (licht Amerikaanse) elementen en zorgt meteen voor een aangenaam begin van zijn concert met een soort aubade waarin de solist slechts wordt begeleid door harp en strijkers con sordino

Het programma blijft interessant, want het Klarinetconcert van Mozart wordt hier uitgevoerd op bassethoorn en Van de Wiel behoort tot de weinigen die daarvoor op cd zorgde. Vooral in de versieringen uit het langzame deel komt het warm klinkende instrument tot bloei.

Typisch een uitgave om te bezitten naast een van de gangbaarder Mozartvertolkingen op een standaard klarinet o.a. van Sabine Meyer (EMI 5556.832-2), Sharon Kam (Teldec 3984-21462-2) en Charles Neidich (DG 469.362-2) bijvoorbeeld.