PROKOFIEV: CHOUT
CD Recensies - P

Prokofiev: Chout (de nar) op. 21. WDR Omroeporkest Keulen o.l.v. Michail Jurowski. CPO 999.975-2 (56’58”). 1997

In mei 1921 ging in het Parijse Théâtre de la Gaité-lyrique het ballet ‘Het sprookje van de nar die zeven anderen voor de gek hield’ in première. Het was uiteraard een voor Serge Diagilev en zijn Ballets russes geschreven ballet en wel zijn eerste. 

Het als nar bestempelde meisje Chout (naar het Russische Skazka pro shula) komt uit de Oost-Russische stad Perm en vertelt het sprookjesachtige verhaal van een echtpaar dat helemaal niet zo geestig was, maar het Sovjet regiem was helemaal niet gelukkig omdat het een grotesk blijk van nihilisme zou zijn. Onzin natuurlijk.

In het later als Chout door het leven gaande ballet horen we fraaie, melodieuze en kleurige muziek met fraaie soli (klarinet), die hier volledig met al zijn 17 delen geheel naar het motto ‘wees aardig tegen narren’ wordt uitgevoerd. De dirigent weet goed hoe hij zijn musici moet aanzetten om zelf in de geest van het sprookje te spelen. In de programmatoelichting wordt gelukkig goed duidelijk waar het bij alle wendingen in de muziek om gaat. Dat werkt verhelderend.