CD Recensies

PORSILE: CANTATES EN INSTRUMENTALE WERKEN

Porsile: Cantates Le sofferte amara pene; Qual per ignoto calle; Violetta gentil; Sfigandose ‘no Juorno eb E già tre volte; Andante uit ‘Il giorno felice’; Menuetten 1 en2 uit de Dialoge pastorale acinque voce; Solofluitsonate. Ensemble La Cicala baroque o.l.v. Inês d’Avena. Passacaille 1061 (69’51”). 2019  

Maak kennis met de nagenoeg onbekende Napolitaanse componist Giuseppe Porsile (1680 - 1750) waarvan bekend is dat hij begon als vicemaestro di cappella van de Spaanse kapel in Napels, in 1695 door de seniel geworden koning Karel II van Spanje, Sicilië en Napels werd uitgenodigd om zo’n zelfde ensemble in Barcelona op te richten. Later diende hij Karel de Tweedes opvolger Karel III en volgde die in 1711 naar Wenen toen hij daar tot keizer werd gekroond. Daar componeerde hij een stel opera’s en oratoria maar zijn Cantates stammen uit alle perioden die hij actief was.

Op deze uitgave die de titel Mannaggia amore meekreeg horen we vijf van deze kenmerkende Cantates voor sopraan met drie instrumentale tussenspelen.

Behalve uit de leidster Inês d’Avena (blokfl) bestaat het ensemble La Cicala baroque uit Stefanie True (s), Sara Decorso (v), Shizuko Noiri (aartsluit), Rebecca Rosen(vc) en Claudio Ribeiro (kl). Het zorgt voor heel levendige en energieke uitvoeringen en laat na opnamen met werken van Francesco Mancini, Nicola Fiorenza en Leonardo Leo (Passacaille 1007) en van Pietro Pulli, Mancini en Durante (Passacaille 1013) duidelijk oren hoe ervaren het is in dit type repertoire. Een mooi pluim is verdiend.    Er is zowel gezorgd voor een foto van de uitvoerenden als voor de volledige gezongen teksten.