PROKOFIEV: VERHALEN VAN EEN OUDE GROOTMOEDER; ÉTUDES; VISIONS FUGITIVES
CD Recensies - P

Prokofiev: Verhalen van een oude grootmoeder op. 31; Etudes op. 2 nr. 1-4; Visions fugitives op. 22 nr. 1-20. Florian Noack. La dolce volta LDV 74 (72’11”). 2019

De in 1990 in Brussel geboren Florian Noack toont zich een betrouwbare gids in de pianowereld van Prokofiev. Met zijn grote virtuositeit en technische begaafdheid staat hij ver genoeg boven de materie en vergeet hij niet dat de componist ook een heel melodische kant heeft als hij zich met de beeldende Verhalen van een oude grootmoeder bezighoudt en de luisteraar als een kameleon heenvoert door de ongekende wereld van de Visions fugitives waarvan Constantin Balmont zei: “In iedere fugitive vision zie ik werelden vol van het wisselende kleurenspel van de regenbogen”.

De vier Verhalen van een oude grootmoeder zijn uit 1918 toen de componist net student-af was en zijn dientengevolge nog voor de componist in een heel conservatief idioom. De 4 weinig gehoorde Études zijn van   nog vroeger datum, uit 1909. Noack staat boven elke uitdaging waarvoor deze muziek hem stelt en toont respect voor de stukken. Het leuke van zijn recital is dat hij juist ook onbekendere werken van de componist aan het licht brengt.