CD Recensies

PARMEGIANI: CRÉATION DU MONDE, LA

Parmegiani: La création du monde. INA C 1002 (72’49’). 1986

De Franse componist Bernard Parmegiani (1927 – 2013) werd vooral bekend met zijn elektronische composities en door de Aphex Twin en Sonic Youth als een goeroe beschouwd. In de muziekgeschiedenis is his hij een plaats waard naast Stockhausen, Xenakis en Cage. Wie vòòr 2005 het Parijse vliegveld Charles de Gaulle aandeed, kent zijn jingle.

De schepping van de wereld als muzikaal hoogstandje. Componisten als Joseph Haydn met het oratorium Die Schöpfung en Darius Milhaud met zijn orkestwerk La création du monde waagden zich eerder aan zo’n kunststuk.

Minder bekend, maar zeker niet minder geslaagd is de elektronische compositie La création du monde uit 1984 van Parmegiani. Zijn kosmische werk heeft drie delen: ‘Lumière noire’, ‘Métamorphose du vide’ en ‘Signe de vie’ met in totaal 12 deeltjes, beginnend met de Big Bang waarna de eerste lichtstralen in levenstekens verschijnen.

In een kleine vijf kwartier schept Parmegiani zijn eigen schitterende klankuniversum dat precies naar zijn wil is vormgegeven.