CD Recensies

PURCELL: ROYAL WELCOME SONGS

Purcell: Royal welcome songs for King James II. The Sixteen. Coro COR 16151 (63’48”). 2017

Purcell: Royal welcome songs for King Charles II deel 1. The Sixteen. Coro COR 16163 (64’27”). 2018

Purcell: Royal welcome songs for King Charles II deel 2, The Sixteen. Coro COR 16173 (72’27”). 2019

Dat Henry Purcell (1659 - 1695) heel actief was voor het Engelse hof en daarvoor verjaardags odes, anthems en ‘welcome songs’ schreef, bijvoorbeeld voor wanneer de vorst uit Windsor naar Londen terugkeerde, illustreert dit drietal uitgaven. Dat begon al in 1680 met Welcome viceregent of the mighty king waarop een paar jaar later My heart is inditing voor de kroning van James II en heel wat meer volgde. Overigens speelde Purcell ook orgel bij de kroning van Willem en Mary in 1689.

Het gaat daarbij om composities voor koor, strijkers en continuo die soms mooie soli bevatten. Helaas zijn de teksten vrij triviaal, waardoor deze werken vrij onbekend bleven. Purcell stonden daarvoor o.a. de 24 Violins of the king ter beschikking.

Voor de realisatie van dit materiaal gebruikt Christophers een ensemble van acht zangers met een altus en een instrumentaal ensemble met twaalf strijkers, theorbe, (een wat anachronistische) harp en orgel/klavecimbel.  

 

De muziek klinkt vrolijk tot uitbundig in deze mooie verklankingen die een kleurig chiaroscuro harmonische palet biedt van Purcells hoofse kunst. Hooguit hadden de solostemmen soms wat krachtiger mogen zijn. Verder alle waardering.