CD Recensies

PALESTRINA: LAMENTATIONES HIEREMIAE

Palestrina: Lamentationes Hieremiae boek 2. Cinquecento. Hyperion CDA 68284 (72’11”). 2018

Palestrina: Lamentationes Hieremiae boek 3. Westminster kathedraalkoor o.l.v. Martin Baker. Hyperion CDA 67610 (78’51”). 2017

In de Bijbel komen vijf klaagzangen voor uit het boek van de profeet Jeremias die hun waarde bewezen in de Lijdensweek. Tot de vele componisten die daarvoor muziek schreven behoort ook Giovanni Pierluigi da Palestrina schreef in 1588 negen van dergelijke drie- tot achtstemmige klaagzangen. 

 

In zijn verscheidenheid van polyfonie en de wisseling van verschillende stemcombinaties behoort deze muziek tot ontroerendste blijken uit de Hoogrenaissance. Het gevaar bestaat wel dat de muziek bij een ongelukkige tempokeuze gaat slepen, maar daarvan is gelukkig noch bij Cinquecento, noch bij het Westminsterkoor sprake. Hun vertolkingen klinken alert en gedifferentieerd zodat de essentie goed flexibel wordt onthuld in een fijne eb en vloedbeweging met fraaie harmonieën. Veel beter is niet te verwachten. Wat een mooie verdere ontwikkeling van de Frans-Vlaamse school rond Josquin.