CD Recensies

PFEIFFER: ORKESTSUITES, TRIO, CONCERTEN

Pfeiffer: Orkestsuites in G Darmstadt en Dresden; Trio voor hobo, viool en basinstrument in c; Luitconcert in Bes; Vioolconcert in D. Stephan Rath (lt) en Daniel Deuter (v) met de Batzdorfer Hofkapelle. Accent ACC 4218 (69’28”). 2009

Behalve Johann Krieger behoort ook Johann Pfeiffer (1697 - 1761) tot de Duitse barokcomponisten die op 1 januari werden geboren en waaraan het leuk is wat aandacht te besteden.

Met de troonsbestijging van Frederik II van Brandenburg-Bayreuth en zijn echtgenote Wilhemine van Pruisen (1709 - 1758, de zuster van Frederik de Grote) kreeg het kleine Duitse koninkrijkje een culturele bloeiperiode door haar optreden als mecenas, componiste en opera intendant.

Zij stelde Pfeiffer in 1734 aan als hofmusicus. Afgaande op het materiaal op deze cd moet hij heel begaafd zijn geweest. Jammer daarom dat zijn meeste werken zijn vernietigd of verloren zijn gegaan.

Maar uit at we hier te horen krijgen blijkt hij voortreffelijke en goed doorwrochte laatbarokke werken te hebben geschreven die Italiaanse invloeden verraden. In de eerste Suite horen we twee fluiten, fagot en strijkers, in de tweede twee hobo’s, fagot en strijkers.

 

De uit ’op oude instrumenten’ spelende solisten en de Batzdorfer Hofkapelle zelf uit de buurt van Dresden weten precies hoe deze muziek stijlvol en geanimeerd moet worden gespeeld en laten dat hier met verve horen.