CD Recensies

PÉPIN: SOUND OF TREES, THE

Pépin: The sound of trees; Debussy: Images 1 L. 110 (bew. Pépin); Boulanger L.: D’un soir triste; D’un matin de printemps (bew. Pépin). Julien Hervé (klar) en Yan Levionnois (vc) met het Orchestre de Picardie o.l.v. Arie van Beek. NoMadMusic NMM 074D (48’). 2019

Wat een bofkont ben je wanneer van je nieuwste werk, terwijl de drukinkt nog nauwelijks droog is, meteen een opname wordt gemaakt. Dat geluk is de Française Camille Pépin beschoren met haar The sound of trees uit 2019.

Voor de meeste mensen bestaat het geluid van bomen uit ruisen in de wind met soms klepperende bladeren en in het ergste geval uit omvallen tijdens een storm. Prinses Irene sprak met bomen, maar of ze ook antwoord kreeg?

Pépin ontlokt er in ieder geval heel fijne, subtiele muziek aan die de verbeelding stimuleert. Vooral ook omdat ze kleurig weet te orkestreren. Dat toont ze eveneens aan de Images voor piano van Debussy en de beide stukken van Lili Boulanger die we vooral kennen als Pianotrio, van bijvoorbeeld Wanzhen Li (v), Tanja Tetzlaff (vc) en Gunilla Süssmann (p) (Avi 8553295), maar die ook al bestonden van het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Yan Pascal Tortelier (Chandos CHAN 9745). Aardig om eens grondig te vergelijken.

Intussen doen ook beide solisten en het best goede orkest uit Amiens (de geboorteplaats van Pépin, vandaar de directe connectie) onder Arie van Beek hun uiterste best om van dit geheel een geslaagd project te maken. Een vierde cd met werk van Pépin zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.