PISENDEL: VIOOLSONATES
CD Recensies - P

Pisendel: Vioolsonates in D, e, c en g; Solovioolsonate in a. Anton Steck en Christian Rieger. CPO 999.982-2 (51’11”). 2003

Zelfs wie meent langzamerhand wel genoeg barokmuziek te hebben gehoord, doet er verstandig aan om eens naar deze Vioolsonates van Johann Georg Pisendel (1687 - 1755) te luisteren. Met een sportieve onverschrokkenheid en een aansprekende, intensieve toon treft Anton Steck de muziek precies in zijn kern en wezen. Deze sonates zijn kostelijk voer voor solisten met virtuoze aspiraties. Ze zijn technisch veeleisend, geheel vanuit de viool als instrument geconcipieerd en ze bezitten een fris en zwierig karakter. 

De driedelige Sonate in a is voor soloviool en qua opzet en complexiteit gelijkwaardig aan de solosonates van Bach. Misschien zelfs in technisch opzicht nog lastiger (dat mogen violisten uitmaken). De barokviolist Anton Steck en zijn klavecimbelbegeleider Christian Rieger weten deze composities in gave vertolkingen goed tot leven te wekken en frisse glans te verlenen.