CD Recensies

PAISIELLO: BARBIERE DI SIVIGLIA, IL

Paisiello: Il barbiere di Siviglia. Nicola Monti (b., Almaviva), Graziella Sciutti (s., Rosina), Renato Capecchi (bs, Bartolo), Rolando Panerai (t., Figaro) e.a. met het Collegium Musicum Italicum en de Virtuosi di Roma o.l.v. Renato Fasano. Walhall WLCD 0282 (2 cd’s, 2u. 20’54”). 1959

Giovanni Paisiello (1740 - 1816) werd muzikaal onderricht aan het Conservatorium di Sant’Onofrio in Napels waar hij les kreeg van Durante en Abos. Aanvankelijk legde hij zich vooral toe op kerkelijke werken, maar bij het componeren van een komisch intermezzo dat in 1763 met groot succes op zijn conservatorium werd opgevoerd, bleek zijn grote talent op muziekdramatisch gebied.
Hierna volgde al gauw de ene opera na de andere. Zelfs in Napels, waar vooral Piccinini triomfen vierde, vonden zijn opera’s veel bijval. In 1776 werd Paisiello op uitnodiging van tsarina Catharina de Grote kapelmeester van de Italiaanse Opera in St. Petersburg. Gedurende de acht aar die hij daar verbleef, componeerde hij o.a. de opera ’s La serva padrona (1781, Zig-Zag territoires ZZT 07010-2) en Il barbiere di Siviglia (1782), welke laatste op één slag heel muzikaal Europa veroverde. In 1784 keerde Paisiello terug naar Italië om kapelmeester van Ferdinand IV in Napels te worden. Ook toen ontstonden heel wat nieuwe opera’s, zoals Pirro (1787), L’amor costrastato (Archipel ARPCD 0431), La molinaria (1788) en Nina (1789).
In 1802 kwam Paisiello op verzoek van Napoléon naar Parijs, maar keerde snelmom het gebrek aan waardering voor Prosperine (zijn enige opera in het Frans naar Napels terug waar hij trots kon terugkijken op zijn ongeveer honderd Opera’s, twaalf Symfonieën, 8 Klavecimbel- en Pianoconcerten en heel wat kamermuziek.
Het succes van Paisiello’s Il barbiere di Siviglia ebde weg nadat Rossini in 1816 met zijn versie kwam. Maar het werk van Paisiello was zo geliefd, dat sommigen Rossini kwalijk namen dat hij hetzelfde gegeven van Beaumarchais gebruikte en hetzelfde libretto van Giuseppe Petrosellini gebruikte.
Gerekend naar de standaard van toen is Paisiello’s Barbier een voortreffelijk werk.
Er bestaan vier CD- en één DVD opname van en daarvan is de oudste de mij nog steeds dierbaarste omdat die de beste bezetting heeft.