CD Recensies

PICCHI: CANZONE, BALLI. PASSAMEZZI E.A.

Picchi: Canzone nr. 1-40; Balli d’arpicordo nr. 1-8; Involatura di balli nr. 1-11; Passamezzi nr. 1 en 2; Pavane ‘Fitta la Ongara’; Sonates nr. 6, 15, 16; Toccata; Todescha. Concerto Scirocco o.l.v. Giulia Genini. Arcana A 476 (71’29”). 
 
Als lid van de Venetiaanse school stond componist, organist, luitspeler en klavecinist Giovanni Picchi (1685 - 1750), die mogelijk een leerling was van Giovanni Croce, aan het begin van de ontwikkeling van bepaalde muziekvormen. Omdat hij zonder officiële toestemming in 1610 lesgaf aan de nonnen van de Spirito Santo kreeg hij de bijnaam ‘El soto dei Frari’. In 1612 diende hij bezwaar in tegen de benoeming van Giovanni Battista Grillo als organist van de Scuola grande di San Rocco. Met succes, want dat besluit werd herzien.
Iets van zijn temperamentvolle aard vinden we ook terug in zijn heel levendige en originele Canzoni da sonar con ogni sorte d’istromenti (1625),  een reeks werken die veel flair vertoont van de onbekend geraakte componist. De andere werken completeren dat beeld mooi. De Involatura di balli ontstonden vier jaar vroeger. Steeds is nauwkeurig de instrumentatie aangegeven en daaraan houdt Giulia Ganini zich nauwkeurig met haar in oude muziek gespecialiseerde ensemble Concerto Scirocco met cornetten,  dulciaan, theorbe, violone en viola da gamba dat voor treffende gevoelens en een mooie verscheidenheid aan kleuren zorgt in deze muziek uit de tijd van Monteverdi.
Niet lang geleden maakte het met de Voices suaves al een hier ook besproken fijne opname met werken van Stefano Bernardi (Arcana A 470).