CD Recensies

PÄRT: COLLAGE ÜBER B-A-C-H; MAGNIFICAT ANTIFONEN E.A.

Pärt: Collage über B-A-C-H; Magnificat antifonen nr. 1-7; Cecilia, vergine romana; Cantus in memoriam of Benjamin Britten; Litanie. Yeon-Hee Kwak (h), Max Hanft (kl,, p) met het Münchens omroeporkest o.l.v. Robert King, het koor van de Beierse omroep o.l.v. Peter Dijkstra en Ulf Schirmer c.q. het Hilliard ensemble o.l.v. Marcello Viotti. BR Klassik BR 900319 (70’08”). 2000, 2005, 2011
 
Op het programma van Amsterdam Sinfonietta staat najaar 2020 het Collage über B-A-C-H uit 1964 dar Arvo Pärt al een van de eerste werken uit zijn post-atonale periode schreef voor hobo, klavecimbel, piano en strijkorkest. Om dat werk nog eens te horen staat een aantal cd’s ter beschikking, waarvan dit met die Bachcitaten misschien de aardigste is. Hoboïste Yeon-Hee Kwak en Max Hanft zorgen voor een heel welsprekende en mooie uitgewerkte verklanking.
De op Duitse tekst geschreven zeven Magnificat antifonen zijn voor een gemende a cappellakoor en bestemd voor de Vesperliturgie van de R.K. kerk en ze word en hier mooi contrastrijk gezongen, Het treffendst is de tweede liturgie ‘O adonai’ waarin de lage basstemmen herinneringen oproepen aan de Russisch Orthodoxe koortraditie. De climax wordt gevormd door ‘O Schlüssel Davids’.
Cecilia, vergine romana voor gemend koor en orkest is een soort mini oratorium over leven en martelaarschap van de heilige Cecilia. De tekst daarvoor ontdekte de componist in het Latijnse Breviarium Romanum, waarvan zich een oude Italiaanse vertaling bevindt in een klooster in N. Italië. Ulf Schirmer leidt daarvan een doorwrochte uitvoering vol post-romantische en dramatische passages.
De volledige titel van Litanie luidt: ‘Gebeden van St. Johannes Chystosomus voor elk uur van de dag en de nacht’. Vier solisten uit het koor verzorgen de smeekbeden, het koor verzorgt de responsoria. Marcello Viotti draagt zorg voor een zuivere, rondom gesloten uitvoering.
Ook wordt nog even teruggekeerd naar een van Pärts bekendste werken, Cantus in memoriam of Benjamin Britten voor strijkorkest en klok. Met prachtige polyfone geluidsgolven en een met precisie klinkende klok.
Zo ontstond een fijne verzameling met een merendeel aan zelden gehoorde werken van Pärt die mooi zijn opgenomen in Münchense kerken.